Att välja landsbygd och göra karriär

Att välja landsbygd och arbeta med ett kompetent team. Att välja landsbygd och vara uppkopplad till omvärlden. Att välja landsbygd och vara grundad i jord och hav. Att välja landsbygd för ett hållbart liv där både familj och hälsa får plats. Att välja landsbygd och leverera stort.

 

Jag väljer att ta bort alla men och ändå som skulle kunna stå i texten ovan. Det är lätt att vi ber om ursäkt eller förminskar oss själva för att vi valt landsbygden som vår utgångspunkt. Som om staden är det ändå rätta.

Det är inte omöjligt att driva ett framgångsrikt företag från landsbygden. Det är möjligt.

Jag vill våga påstå att det handlar om mod, kraft och vilja. Och att välja. Inte känna sig placerad eller tvingad. Nej, genom att aktivt välja. Fokus på rätt sak.

Mitt namn är Rebecca Wallin och jag är byråchef och co-founder för kommunikationsbyrån Fri kommunikation. Jag steg in i branschen som fotograf och med en bakgrund som dansare. Att våga gå min egen väg har alltid varit en stark drivkraft för mig. Att ge mig hemifrån Skillinge, Österlen som knappt 16-åring för att förverkliga mina drömmar var en självklarhet. Att uppleva pulsen i städerna jag bodde i, och få prata franska till vardags, som jag längtat efter. Ständigt på jakt efter utmaningar, kreativa processer och med utveckling i fokus.

Mina år som professionell dansare, pedagog och koreograf gav mig stor erfarenhet av disciplin, ledarskap, tålamod och uthållighet. Det krävdes grit. Jag kan se hur det format mig och här kommer textens första men. Men, jag ville vara fri att välja. 

Entreprenörskapet inom mig växte starkt och många år som egenföretagare och fotograf blev till slut den väg som skulle visa mig till kommunikation- och reklambranschen. Detta är i en tid då jag och min man är mitt uppe i småbarnslivet och väntade vårt fjärde barn. Österlen kallade, där vi befann oss på västkusten, och vi valde att lyssna.

Inte fråga om hur, snarare med vem? 

Att ha idéer, mål och visioner är en sak. Att genomföra dem är en annan. Många frågar sig hur? Jag skulle säga med vem?

Ja, väl på hemmaplan, 18 år senare än den flytt som tagit mig från Österlen, landade jag i den magkänsla jag burit ett tag; det kommer finnas en person här nere som är både driven, konstnärlig, jordnära och har starka värderingar om hur ett hållbart företag kan drivas. En person som kompletterar mig men som också ankrar in i de styrkor jag har.

Personen skulle visa sig vara art directorn och projektledaren Frida Jönsson. Vi valde varandra och gör det fortfarande. Vi är en växande kommunikationsbyrå med ett distribuerat team runt om i Sverige, med stark vilja att utvecklas och förflytta vårt varumärke längre och längre fram på marknaden. Men inte till vilket pris som helst. Vi vill stå stadigt när det blåser runtomkring oss. Vi vill, precis som i starten av Fri kommunikation, ha modet att välja våra kunder. Våga säga nej, och ja.

Jag upplever att det finns en kraft i landsbygden. Det finns en känsla av förankring, ärlighet och driv. Inte så mycket ängslighet. Det finns också en kraft i vara nära naturen, hinna med familjen och ägna sig åt det som ger liv utöver jobbet. Visst är det en utmaning att slå sig in bland storstadsbyråerna, ja. Men det hindrar oss inte från att göra det.

Så, jag vill uppmuntra andra företagare att våga. Våga satsa. Våga utmana. Utan att be om ursäkt. Utan att tappa kreativ höjd. Utan att tappa i leveransen. Jag är stolt över där vi är idag och väldigt spänd över hur vårt bolag kommer utvecklas med det fantastiska team av personer vi lyckats attrahera till att vara en del av Fri kommunikation.

Rebecca Wallin och Frida Jönsson i begynnelsen av det nu färdigbyggda containerkontoret på Österlen, Brantevik.