En unik LIA-praktik inom marknadsföring

Under 2022–2023 läste jag YH-utbildningen Onlinemarknadsförare (numera Digital Marketing Manager) vid Medieinstitutet i Malmö. Våren 2023 var det dags för vår 10 veckors LIA-praktik, och jag hittade den ultimata praktikplatsen i Skåne!

När jag först skulle hitta praktikplats var det fullkomligt kaos. Jag letade huvudsakligen i Skåne, och det var väldigt hög konkurrens om praktikplatser inom marknadsföring och kommunikation. Dessutom var det svårt för mig att veta vad jag faktiskt var ute efter – och vad jag kunde erbjuda. Just då visste jag ju inte att det är webbdesign jag brinner för. Men mer om det längre ner.

Jag kontaktade allt från in-house-avdelningar till stora byråer. En dag nämnde min ena lärare att det fanns en liten reklambyrå på Österlen – Fri Kommunikation – som han frilansar åt. Ingen i klassen tyckte att det lät särskilt spännande med en byrå på landet, men jag nappade direkt. Jag kontaktade dem och förklarade att jag vill lära mig så mycket som möjligt om branschen, och att jag var öppen för alla typer av arbetsuppgifter. Jag tror det var det som gav mig platsen; att jag var en ”doer” som såg möjligheterna i marknaden. En rolig parantes: Först nu i efterhand har jag förstått hur selektiva byråägarna faktiskt är när de anställer nya medarbetare och tar in praktikanter.

Från dag ett kastades jag in i den dynamiska verksamheten. Jag fick snabbt en fot med i många olika uppdrag, och ofta landade stort ansvar på mig. Detta var otroligt viktigt för min personliga utveckling. Jag jobbade med många intressanta människor, både kunder och kollegor. Mina arbetsuppgifter varierade mycket, allt från att vara fotoassistent och reporter, till att samla content till sociala medier, samt att delta i olika webbutvecklingsprojekt. Trots att jag hade erfarenhet av dessa uppgifter från skolan, var det något helt annat att applicera dem i en verklig arbetsmiljö. Här fick jag uppleva riktiga arbetsprocesser. Att få jobba med så många delar av verksamheten fick mig att förstå hur varierat och roligt det är att jobba på byrå! Det var också här jag förstod att webbdesign och andra tekniska aspekter av kommunikationsyrkena är ”min grej”.

Redan under min praktik blev jag erbjuden anställning hos Fri Kommunikation. Det var så perfekt att få fortsätta jobba med mina projekt och kunder, också när studierna i skolan fortsatte efter LIA-praktiken. Idag är jag färdigexaminerad, och fortfarande en del av Fri-teamet. Jag jobbar nu som webbdesigner, vilket i grund och botten innebär att jag bygger webbsidor. Jag designar, kodar (HTML, CSS), fixar teknisk SEO, sätter upp spårningstaggar, och mycket annat. Vi jobbar nästan alltid i team, så det är allt från fotografer och skribenter till vår art director som också är med i webbprojekt tillsammans med mig. Det är otroligt kul att vara en del av byråns utveckling, och alla våra kunders tillväxtresor.

Detta var verkligen en unik LIA-praktik inom marknadsföring. Jag är så glad att jag hittade denna lilla pärla i Skåne. Man måste inte vara i en storstad för att ha ett givande jobb på reklambyrå. Faktum är att jag blev förvånad över att Fri Kommunikations kunder befann sig i hela Skåne. Vi jobbar från Österlen, och har världen som spelplan.

Webbdesigner